سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 9
بازدید دیروز : 44
کل بازدید : 322202
کل یادداشتها ها : 279
خبر مایه


نگاهی به آثار و دستاوردهای اقامه نماز

گاهی وقت ها از خودم سوال می کنم که چرا خوندن 17 رکعت نماز که شاید نهایتا با وضو و پس و پیشش نیم ساعت در هر شبانه روز ازوقت ما رو می گیره برای بعضی ها اینقدر دشواره؟
چرا نماز برای ما کارمهمی نیست؟!
چرا نمازهای نمازخون ها با غفلت و عدم توجه و سهل انگاری همراهه؟
چرا نمازخون های ما زندگی شون به دور از پلشتی و آلودگی و گناه نیست؟!
خلاصه چه کنیم که نماز در پازل زندگی روزانه مون مهم باشه و در برنامه هامون براش به درستی جایی در نظر بگیریم؟
مگر نه این است که مولای ما امیرالمومنین علی علیه السلام به محمدبن ابی بکر که در مقام یک نیروی اجرایی(استاندار) با همه سنگینی و اشتغالات فکری و روزانه فراوان به مصر اعزام می نماید؛ می فرماید:
" وَ اعْلَمْ أَنَّ کُلَّ شَیْ‏ءٍ مِنْ عَمَلِکَ تَبَعٌ لِصَلَاتِکَ- فَمَنْ ضَیَّعَ الصَّلَاةَ فَإِنَّهُ لِغَیْرِهَا أَضْیَع‏
( نهج البلاغة، نامه 27)
بدان که هر چیز از کردار تو پیرو نماز تو است، پس هر کس نماز را ضایع کند عمل غیر نماز را ضایعتر کند.
امام علیه السلام نماز را محور کارهای دیگر می دانند.
از طرف دیگر سخن از ثواب و پاداش و مزد و سودمندی(دنیوی و اخروی) انجام یک کار چیزی هست که روح انسان ها به آن گره خورده وانسان قبل از انجام آن دنبال پاسخ این سوال است که از انجام این کار چی گیرم می اید؟! نمودش کجای زندگی منه؟!
به نظر میرسه این سخن ، سخنی درست و بجاست. وبرای یک ذهن جستجوگر و نتیجه گرا و واقع نگر نخستین گام برای مهم دانستن و مهم شمردن نماز تبیین آثار و دست آوردهای عینی و قابل استفاده در زندگی است.
در این جستار سعی خواهم کرد با توجه به آموزه های قرآن و روایات برخی از آثار و کارکردهای نماز در زندگی را مرور کنیم.

1-پذیرش هم کلامی ما از سوی پروردگار مهربان

•وقتی به محتوای نماز توجه می کنیم می بینیم نماز یک ارتباط کلامی دوسویه است .یک بار دیگر با دقت بیشتربه ترجمه سوره حمد (که بدون خواندن آن اصلا نماز محقق نمی شود )را بازخوانی و مطالعه کنیم .درمی یابیم که همه اش گفتگو با مخاطبی است بی همتا و دردانه عالم هستی.
نماز بهترین روش سخن گفتن با خداوند است. و به این نکته وقتی بهتر پی می بریم که نماز را با دیگر شکلهایی که برای نیایش و ارتباط با خداوند پیشنهاد می شود به لحاظ شکل و قالب و محتوی و عناصر تشکیل دهنده آن مقایسه کنیم .
•در تعبیری از امام علی بن الحسین که خود پیشوای ساجدان به درگاه ربوبیت حضرت حق به شمار می آید نماز کوچ و هجرت موجودی ناتوان به سوی موجودی بی نهایت با قدرت مطلق است.
(شیخ صدوق،من لایحضره الفقیه، ترجمه غفاری ج3 ص 558)
به فرموده یکی از ارباب معرفت "وقتى خداوند به بنده ناچیز، اجازه مى‌دهد که در پیشگاه او بایستد و سخن بگوید و حتى کلامش را نازل مى‌کند و به بنده خود مى‌آموزد که با آن با پروردگار خویش گفتگو کند، او را رهین بزرگ ترین لطف خود ساخته است. اگر انسان اهمیت این لطف الهى را درک کند، سزاوار است براى هر کلمه‌اى که در هنگام نماز مى‌گوید، هزاران بار خداى را شکر گوید؛ چه رسد که در قبال اداى نماز، از خداوند انتظار پاداش نیز داشته باشد. وقتى به کسى اجازه حضور در پیشگاه شخصیت بزرگى را مى‌دهند، آن را افتخار بزرگى براى خود مى‌شمرد. حال چه افتخارى بزرگ‌تر از اینکه به محضر خداوند بار یابد؟
نمازگزاران واقعى که حقیقت عبادت و نماز را مى‌شناسند، حضور و عرض ادب در پیشگاه خداوند و تلاوت آیات الهى و سخن گفتن با معبود خویش را بالاترین توفیق براى خود مى‌دانند و در مقام سپاس از این توفیق بزرگ، هر چیزى جز خدا را فراموش مى‌کنند و درخواست از خدا را عیب مى‌شمرند".

•نمازگزار، از سویی مهمان خداوند است و با ورود به حریم یارخودرا در پناه مهر و محبت ویژه محبوب ازلی قرار می دهد و از سوی دیگر نماز گزار خود را به تعبیر پیشوای گرانقدر اسلام ؛امام صادق - علیه السلام - خدمت گزار خداوند می بیند.

-  نمازگزار بدون واسطه در خدمت خداست

شما اگر برای خدا به درمانده ای صدقه ای می دهید کمکی می کنید اول باید به دست فقیر بدهید اما در نماز شما و خدا هستید.


« انّ طاعة َ اللهِ عزّوجَلَّ خِدْمَتُهُ فِی الأرض فَلَیْسَ شیءٌ مِنْ خِدمتِهِ یَعْدِلُ الصلوةَ»
«همانا طاعت خدا به خدمت کردن اودر روی زمین است وهیچ خدمتی به اوبا نماز برابری نمی کند.
( محمد محمدی ری شهری ،میزان الحکمه، ج 7ص3094 حدیث 10542.)
این خدمت و این اجازه حضور بی منت را باید غنیمت شمرد و سر ازپا نشناخته به سوی سجاده نیاز روی آوریم و بر درگاه آن بی نیاز سربرآستان مهر او بسائیم.

هر آنکه خدمت جام جهان نمــا بکند
زملـــک تــا ملکـــوتش حجــاب بردارند

رسول مهربانی صلی الله علیه و آله می فرماید:

"فردی که نماز بخواند و پس از نماز به مناجات با او مشغول باشد تا نماز دیگر او مهمان خدا است و بر خدا است که مهمانش را گرامى دارد."
(کتاب شریف تحف العقول- سفارشات پیامبر به امام علی علیه السلام)

عباد بن صهیب گوید: از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: سه کس مهمان خداى عز و جل است.
"... شخصی که در نماز است و در پناه خدا است تا نماز را تمام کند ..."
خصال شیخ صدوق-ترجمه فهرى، ج‏1، ص: 145

امام علی علیه السلام
"کسى که پس از نماز در مسجد منتظر وقت نماز دیگرى بماند زائر خدا باشد و بر خدا حق است که زائر خود را گرامى دارد و هر چه خواهد باو بدهد. "

مهمانی خدا نزد ما چقدر ارزش دارد؟!

 

1-     ادامه آثار در یادداشت های بعدی به شرط ادامه حیات انشاء الله دنبال کنید.


+ مردم هرگز خوشبختی خود را نمیشناسند اما خوشبختی دیگران همیشه جلو دیدگان آنهاست «به داشته های خود عمیق تر نگاه کنید»


+ صبح است و هوا و‌ نفس دلکش پاییز من هستم و‌ یک سینه از مهر تو لبریز زیباست تو را دیدن از این پنجره صبح زیباست هوای تو در این صبح دل انگیز


+ برای رسیدن به موجودیت خویش نخست نرده های زندان مطلق گرایی،جزم اندیشی،تعصب ورزی،خوش خیالی و خودخواهی را بشکنیم. خواهیم دید رهایی در دل و جان و اندیشه سپردن به فرمان خداوند تنها مطلق عالم است.


+ #رهبر_انقلاب قدرت استکبارى امریکا هم از بین خواهد رفت ، او هم متلاشى خواهد شد ، این قدرت جهنمى ماندنى نیست ، اسرائیل هم ماندنى نیست. 1370/05/30


+ مردی که دائم ، در حضور خدا باشد و از یاد خدا غافل نشود . هرگز نمی تواند به خانواده خود ظلم کند چنین مردی ، در چشم همسران و فرزندانش ، عزیز و دوست داشتنی و با جذبه خواهد بود .


+ برای رسیدن به عزت بهترین راه ، قناعت است .سعی کنیم حرص و طمع ، نداشته باشیم به اندازه خودمان ، از دنیا بهره برداری کنیم


+ بیشعور سیاسی کیست؟ حسن رحیم پور ازغدی در توئیت خود نوشت: کسی که شعور سیاسی داشته باشد از مذاکره دوباره با آمریکا حرف نمی‌زند.


+ نقوی حسینی مخالف CFT: رئیس جمهور یک سطر بنویسد و تضمین بدهد که اگر عضو کنوانسیون شدیم مشکلات مالی و پولی ما حل می‌شود و اگر نشد مرا استیضاح کنید. ما رای می‌دهیم.


+ آرامــــــش چیست؟ نگاه به گذشته و شکر خــــــــدا، نگاه به آینده و اعتماد به خــــــدا Peace of mind can be meant as: looking back on the past and thanking God; looking ahead into the future and trusting in God.


+ حضرت امام علی ((علیه السلام)) : قیمت و ارزش هر کس به اندازه کارى است که مى تواند آن را به خوبى انجام دهد. ازنهج البلاغه امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام حکمت81






طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ